Aug 23, 2019 / Interiors
Sonnenstraße 1 by Daniel Fügenschuh

Sonnenstraße 1 is a minimalist residence and office located in Innsbruck, Austria, designed by Daniel Fügenschuh. The site is located on a higher level above Innsbruck on the edge of a drop in the landscape following the Inn valley. It is surrounded by two streets forming a pointed triangle towards the city center. One street following promenade like the terrain in direction to the sunset the other connecting the city with the higher positioned neighborhood and former village of Hötting. The design acts as a landmark at this point in town through an intelligent modulation of the massing of the little villa through its two pitched rooftops. By moving some of the peak like volumes off center the roof slope cuts in either one level only or two levels forming a cute object with four different characteristic facades.

Besides giving the existing house an upgrade by little interventions on all four floor levels the main addition was the atelier under the garden to the east and a natural water basin with a terrace to the west. By choosing a timber construction of cross laminated elements one could span the entire plot without any central columns. The atmosphere of the space is generated by the roof lay light which is shaded by the structure. The roof is suspended off the balustrade of the garden enabling a free view to the mountains and the landscape of the city below. The listed building was adopted by a set of larger cut outs to the back Fassade facing west still keeping in scale with the listed building and adding a lighter and more modern touch the modernist icon.