Nov 14, 2017 / Interiors
Aesop Duke of York Square by Snøhetta

is a minimal retail interior located in London, United Kingdom, designed by . With an intriguing fusion of futuristic and classic design, Snøhetta has completed its first permanently built project in England. The 108-square-meter retail space, dubbed Aesop Duke of York Square, is the latest addition to Aesop’s series of uniquely designed boutiques around the world. Situated in Chelsea, London, the store’s design is inspired by the contextual relevance of the location combined with an influence of futuristic elements. The result is an interior characterized by classic architypes, a pale red color palette, and stainless-steel elements. An existing column is used as the starting point for the store’s layout. From this centralized column, 12 arches stretch towards the perimeter walls.

This series of arches function as a key element in creating a sense of organizational hierarchy, establishing visual separators within the space. The arches are clad in a clay based plaster with a subtle gradient color, ranging from a lighter base to a darker shade. Illumination from between the arches further emphasizes the gradient effect. Expanding out from the centralized column, a sink in a circular shape establishes itself as the natural meeting point of the store. The sink, which is an integral part of all Aesop’s stores, appears as a hovering water mirror reflecting the light and colors of the ceiling. Made from polished stainless steel and glass fiber, the sink becomes a focal element, while simultaneously allowing for an optimized flow of people within the space.

View more works by Snøhetta